Hírek

Ovi/iskola választás, beiratkozás Covid idején

Sziasztok drága Lili Sulisok!

Most a szülőkhöz szeretnénk szólni elsősorban

Három gyerekes anyukaként most harmadjára élem meg, hogy iskolát kell válasszak a gyerekemnek, ráadásul egy elég nehéz időszakban. Az óvoda több hónapja szünetel és noha Dorka iskolaérett, és semmi logopédiai és egyéb problémája nincs, de mégis hiányzik az óvodai rend és iskolai felkészítés.

Sok nagycsoportos program, színházba járás elmaradt sajnos, de szerencsére Molly kutyánk révén rengeteget kirándulunk, ami azért kárpótol valamennyire minket.

Remélhetőleg ősszel már úgy lehet óvodát, iskolát kezdeni, hogy nem kell maszk, nem kell félni és nem lesz online oktatás!

 

Addig azonban így kell nekünk, szülőknek döntést hozni, hogy menjen-e, és melyik iskolába, óvodába a gyerek.

Személy szerint én azt gondolom, hogy ha egy gyerek iskolaérett, akkor kár őt visszatartani.

Persze az iskola nagyobb terhet ró ránk szülőkre is, korán kelés, reggeli készítés, a gyerekeket elkísérni az iskolába, majd házi feladat, és felkészülés a holnapra.

Nehéz dönteni, hogy hova menjen a gyerek, jó lesz-e az iskola, tanító néni, a közeg.

Személyes tapasztalatom az, hogy először a körzetes iskola/óvoda iránt érdeklődjünk, mert a gyerekeknek is sokkal jobban esik, ha nem kell nagyon sokat menniük az iskolába/oviba, sőt nekünk szülőknek is sokkal praktikusabb. Vagy Ti máshogy látjátok?

Az sem biztos, hogy egy „versenyistállóba” kell adni a kis nebulókat. Alsó tagozatnál egy jó tanító néni, és a barátságos   környezet sokkal fontosabb. Bármikor lehet és kell is iskolát váltani, ha úgy érezzük, hogy nem érzi jól magát a gyerek, és szorong. A legfontosabb cél, hogy tartsuk fent a gyerekekben az érdeklődést az iskola, tanító néni, és a tantárgyak iránt.

Sokszor a szülő akar a gyerek helyett nagyot álmodni és eltervezi az útját érettségiig, pedig szerintem jobb a gyerekből kiindulni, hogy ő milyen, és fogja-e bírni.

Most a pandémia miatt különösen nehéz választani, hiszen az iskolákat online nézhetjük csak meg, nincs iskolanyitogató program, zoomon ismerkedünk a tanár nénikkel is. Minden szülőnek új helyzetet teremtett ez az időszak.

A gyerekek is tudják ezt, de nekünk szülőknek érzelmi biztonságot kell nyújtanunk a kicsiknek, akár egy mesével, akár saját iskolás élményeinkkel, vagy esti közös játékokkal, hogy lássák, mi is voltunk gyerekek.

Érdemes megkérdezni más szülőtársakat mik a tapasztalataik, ezzel vagy azzal az iskolával, óvodával, ajánlják -e. De figyelembe kell venni, hogy mint minden dolog szubjektív, és minden óvoda és iskoláról van jó, és rossz vélemény.

Szóval bízzunk magunkban, hogy jól ismerjük a gyerekünket, és a legjobbat választjuk neki😊

Nektek mi a véleményetek? Hogyan és miként döntötök?

Egy itteni online beszélgetéssel hátha segíthetünk egymásnak. 😊